Kocaeli Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Borsa İstanbul’da pay geri alımları 25 milyar lirayı aştı

Borsa İstanbul’da pay geri alımları 25 milyar lirayı aştı

SoleKinG SoleKinG -
18 0

Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde Borsa İstanbul’da bir dizi karar alındı.

Bunlardan biri olarak bürokratik süreçlerin azaltılmasıyla 80’in üzerinde şirket, toplam büyüklüğü 25 milyar lirayı aşan meblağda pay geri alım programı açıkladı.

Deprem, piyasalarda oynaklığın had safhaya çıkmasına sebep olurken, şirketler bu şiddetli periyotta ellerini taşın altına koydu.

Şirketlerin geri alım programları, pay fiyatını desteklemekle birlikte yatırımcıları ruhsal olarak da olumlu etkiledi.

SPK karar aldı

Sermaye Piyasası Şurası (SPK), borsanın 5 süreç günü kapalı kaldığı periyotta sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak emeliyle bir dizi önlem aldı.

Bunların ortasında şirketlerin Genel Kurul’a gitmeden İdare Heyeti kararıyla pay geri alım programı başlatabilmelerine yönelik karar öne çıktı.

Geri alım programı başlatıldı

SPK’dan yapılan açıklamada, geri alınan hisselerin, alındığı tarihten itibaren 30 günlük müddet boyunca satılamayacağı ve hisseleri borsada süreç gören halka açık iştiraklerin bağlı iştiraklerinin da tıpkı halde geri alım programı başlatabileceği aktarılarak, yürürlükte bir geri alım programı olan halka açık iştiraklerin ve bağlı iştiraklerinin ise geri alım programlarına, idare heyetlerince ayrıyeten bir karar alınmasına gerek olmaksızın bu kararda belirtilen kaideler ile devam edebilecekleri belirtilmişti.

BIST 100 endeksi 5.000-5.200 bandında dengelendi

Kararın akabinde birçok şirket pay geri alım programı açıklarken, analistler, kelam konusu adımın Borsa İstanbul’da zelzele nedeniyle artan oynaklığın yatışmasında kıymetli rol oynadığını söyledi.

Analistler, şirketlerin geri alım programlarının pay fiyatını desteklemekle birlikte yatırımcıları ruhsal olarak da olumlu etkilediğini tabir etti.

1 milyar lira ve üzeri alımlar toplam pay geri alımların yüzde 70’ini oluşturdu

Açıklanan pay geri alım programları içinde 1 milyar lira ve üzeri alımlar toplam pay geri alım programlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluştururken, 51 şirket 10 milyon lira ila 100 milyon lira ortasında pay geri alımı açıkladı.

En büyük geri alım programı Türk Hava Yolları’ndan

SPK’nın pay geri alım programlarına yönelik bürokratik zorlukları hafifletmesinin akabinde şirketler gerisi gerisine pay geri alımı açıklamasında bulunurken, açıklanan programların büyüklüğü 25 milyar lirayı aştı. Pay geri alım programlarının müddeti ise 3 ay ile 3 yıl ortasında değişiklik gösterirdi. Bu devirde 81 şirket kelam konusu imkandan faydalanırken, en büyük pay geri alım programı 9 milyar lirayla Türk Hava Yolları’ndan (THY) geldi.

THY’yi 3 milyar lirayla İş Bankası, 2 milyar lirayla Ereğli Demir Çelik ve 1,5 milyar lirayla Halkbank ve Aksa Akrilik takip etti. Daha evvel 750 milyon liralık pay geri alım programı bulunan Halkbank böylelikle program büyüklüğünü 2,25 milyar liraya çıkarmış oldu.

Vakıfbank ve Akbank da 1’er milyar liralık pay geri alım programı başlattığını duyurdu.

Kaynak: Ensonhaber

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir